Max phone

Alles wat je moet weten over draadloos opladen

Geplaatst op

Hoe handig is het als je je telefoon op een draadloze oplader kunt leggen en deze meteen oplaadt? Geen geklooi met draden en je telefoon wordt simpel opgeladen. Maar hoe werkt draadloos opladen eigenlijk en welke telefoons kun je draadloos opladen?

Hoe werkt draadloos opladen?

Eerst even naar de basis, want hoe werkt dat draadloos opladen nu precies? De techniek maakt gebruik van elektromagnetische velden voor het overdragen van stroom tussen twee objecten. Het gaat bij smartphonesom een oplaadpad of -station in combinatie met een compatibel apparaat. Zodra je je telefoon op het oplaadpad plaatst, wordt de elektrische energie draadloos overgedragen.

De Qi-standaard

Bij de uitleg over de werking hadden we het over het compatibel zijn van de telefoon. Daarbij wordt bijna altijd gebruikgemaakt van de zogeheten Qi-standaard, opgesteld door het Wireless Power Consortium. Deze standaard wordt ondersteund door veel telefoonfabrikanten zoals Apple, Samsung en Google. Begin 2023 is de Qi2 standaard aangekondigd, die nog nauwkeuriger en sneller is. Hiervoor zijn ook sterkere magneten nodig in de telefoon.

Welke telefoons kunnen draadloos opladen?

Al zou je misschien denken dat tegenwoordig alle telefoons draadloos kunnen opladen, toch is dat niet zo. Bekijk hiervoor het overzicht draadloos opladen per telefoon of check of de telefoon de Qi-standaard ondersteunt.

 

Verschillende soorten draadloze opladers

Er zijn inmiddels verschillende soorten draadloze opladers op de markt. Opladers waar je je telefoon in kunt zetten, op kunt leggen of een station waarin je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Ook zijn er wekkers, klokken en lampen die als extra functie een draadloze oplader hebben. Multifunctionele apparaten die het opladen van je telefoon nog makkelijker maken.

De snelheid van draadloos opladen

Ze zijn een heel eind met de technologie voor het draadloos opladen en Qi2 belooft ook een stuk sneller te zijn. Over het algemeen is te stellen dat draadloos opladen minder snel gaat dan het opladen met een kabel. Een deel van de elektriciteit gaat namelijk verloren tijdens het overdrachtsproces. Voor verschillende telefoons zijn snelladers beschikbaar die ervoor zorgen dat je soms wel binnen 15 minuten je telefoon volledig opgeladen hebt. Het is altijd handig om te kijken of je telefoon die optie heeft.

 

Zo weet je meer over het snelladen van je telefoon en waar je op kunt letten bij het aankopen van een nieuwe telefoon of een snellader.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden