Geplaatst op
Of je nu een laptop gebruikt op je werk, op school of thuis voor games en Netflix, ze kunnen kapot gaan. Bijzonder vervelend natuurlijk, maar dat is helaas het geval bij alle elektrische apparaten. Dat betekent echter niet dat je bij laptopproblemen meteen naar een winkel moet voor reparatie of een nieuwe. Er zijn een aantal dingen die je zelf eerst kunt checken bij de meest voorkomende problemen.
Hij laadt niet op
Niet alleen telefoons hebben hier last van, ook laptops hebben vaak problemen met opladen. In sommige gevallen lukt het alleen als je de kabel in een bepaalde hoek houdt, maar vaak ook helemaal niet. In veel gevallen komt dit door een kapotte accu of door een te losse aansluiting. Werkt je laptop prima zonder accu? Dan is vervangen waarschijnlijk de beste optie. Als het aan de aansluiting ligt, moet je toch naar een reparateur.
Hij gaat niet aan
Als je laptop plotseling niet meer aan te krijgen is zijn er drie mogelijke oorzaken. De AC-adapter kan kapot zijn, wat te testen is met een voltmeter. Daarnaast kan het ook weer aan de stroomaansluiting liggen. In het ergste geval is je moederboard kapot. Deze vervangen is erg duur, waardoor je vaak uitkomt bij een nieuwe laptop.
Hij valt soms uit
Soms valt je laptop na een tijdje uit zonder duidelijke reden. In veel gevallen komt dit doordat de laptop oververhit is. De laptop schakelt zichzelf dan uit om verdere schade te voorkomen. Het is mogelijk om door middel van software bij te houden wanneer je laptop te heet wordt. De boosdoener van oververhitting is vaak stof in je laptop. Zeker als het de ventilatoren blokkeert. Door je laptop af en toe stofvrij te maken is dit probleem prima te verhelpen.
Hij geeft alleen een wit/zwart scherm
Staat je laptop wel aan maar kun je niets zien? Tenzij je scherm kapot is (wat meestal zichtbaar is), ligt het aan het moederboard of het werkgeheugen. Het is mogelijk om zelf te controleren of het aan een van de geheugenkaarten ligt, door ze één voor één uit je laptop te halen. Werkt de laptop naar behoren met een van de twee geheugenkaarten? Dan hoef je die alleen te vervangen. Als dat geen effect heeft en het ligt waarschijnlijk aan het moederboard, dan ben je zoals eerder aangegeven verder van huis.
Hij maakt een raar geluid
Je laptop is geen fiets, vreemde geluiden moet je nooit negeren. Ratelende geluiden kunnen namelijk duiden op een defecte harde schijf. Als je iets dergelijks hoort, maak direct een back-up van je belangrijke bestanden. Als je harde schijf niet verantwoordelijk is voor het geluid, is het misschien een vieze of een kapotte ventilator.
Heb je een van de bovenstaande problemen met je laptop, maar weet je niet zeker of je het zelf kunt vervangen? Petapc is een computerwinkel in Leeuwarden met jarenlange ervaring in het repareren van laptops. Zij kunnen je gegarandeerd helpen met al je vragen!